Kalmte en Concentratie Training

Deze training is een mindfulness vervolgtraining van vier bijeenkomsten gericht op het ontwikkelen van kalmte en concentratie met behulp van ademmeditatie. Je leert formele en informele oefeningen toepassen in het dagelijks leven, waardoor de kwaliteiten van ontspanning, gerichte aandacht en lichaamsbewustzijn groeien.

De planning van de training in 2023 is nog niet bekend.

Inhoud van de training

Concentratie speelt in iedere meditatievorm een belangrijke rol. Een vorm van concentratie meditatie is shamatha meditatie. Shamatha betekent kalmte. Door op een ontspannen manier concentratie te trainen leidt deze beoefening tot kalmte en rust in lichaam en geest. Inzichtmeditatie (vipassana) en kalmtemeditatie (shamatha) versterken elkaar en bij beide meditatievormen wordt opmerkzaamheid verder ontwikkeld.

Met deze training breid je je meditatievaardigheden uit en ontwikkel je meer stabiliteit van aandacht. Kalmte- en concentratie meditatie heeft een gerichte focus van aandacht. Hiermee verschilt het van de oefeningen in de mindfulness training waarbij meerdere aandachtsgebieden worden verkend. Bij deze vervolgtraining kiezen we als aandachtsveld de adembeweging voelbaar in diverse gebieden van het lichaam.

Oorsprong van de oefeningen

De oefeningen die je hebt geleerd tijdens de mindfulnesstraining zijn door Jon Kabat-Zinn ontwikkeld op basis van inzichtmeditatie (vipassana) en bewegingsoefeningen (hatha yoga). Deze vervolgtraining is gebaseerd op kalmte- en concentratie meditatie (shamatha). De  oefeningen zijn ontwikkeld door Alan Wallace, een internationaal bekend meditatieleraar die uitgebreid onderzoek doet naar deze vorm van meditatie. Aan dit onderzoek doet Adeline van Waning mee die deze vorm van shamatha beoefening in Nederland heeft ge├»ntroduceerd. Tijdens de training richten we ons specifiek op de kwaliteiten van ontspanning, verstilling en helderheid van geest.

Opbouw van het programma

Het programma bestaat uit vier wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur. Elke bijeenkomst begint met een aankomstmeditatie, gevolgd door minimaal twee shamatha-oefeningen van 25 minuten. We wisselen ervaringen uit, bespreken de formele en informele beoefening in het dagelijks leven en er is gelegenheid om vragen te stellen. Thuis oefen je formeel minimaal 25 minuten per dag.

Voor wie?

Je hebt de mindfulnesstraining gedaan en na de training ben je doorgegaan met de beoefening van mindfulness. Je hebt interesse om mindfulness te onderhouden en aan te scherpen door het ontwikkelen van kalmte en concentratie.

Materiaal en kosten

Kosten zijn 250 euro vrij van BTW, inclusief geleide meditaties en handleiding.

Aanmelding

Via een mailbericht kun je je aanmelden bij karinrekvelt@keyworks.nl